3.10.05

Proč je Václav Klaus špatným prezidentem


Především protože porušuje Ústavu:
  1. Nenavrhuje včas a řádně kandidáty do funkcí ústavních soudců.
  2. Nepodepisuje zákony schválené parlamentem. (Podle Ústavy podepisuje každý zákon prezident, předseda sněmovny a premiér. Za prezidenta Havla se zavedla zvyklost, že prezident nemusí podepisovat zákony, které předtím vrátil Sněmovně, což je logické. Jenže V. Klaus nepodepisuje ani zákony, které Sněmovně nevrátí. Prostě se mu nechce.)
  3. Nejmenuje soudce kvůli věku - porušuje zákon. (Nový zákon zvyšuje věk nutný pro jmenování soudcem z 25 na 30 let, zároveň výslovně uvádí, že se tento požadavek nevztahuje na ty, kteří se stali soudními čekateli před účinností zákona. V. Klaus přesto uvádí, že jediným důvodem, proč čekatele nejmenoval, je jejich nízký věk!)
  4. Nerespektuje politiku vlády. Nežijeme v prezidentském, ale v parlamentním systému. Podobně jako v Británii nebo v Německu je naše hlava státu spíše nominální, symbolizuje stát. Umožňuje občanům se státem se identifikovat, povyšuje instituci státu nad každodenní hádky politiků. K politice vlády se prezident nevyjadřuje. Nebo snad víme, co si myslí královna Alžběta o válce v Iráku nebo Horst Köhler o vstupu Turecka do EU? Ano, českoslovenští prezidenti byli tradičně silné a vyhraněné osobnosti, ale za první republiky musel jejich veřejné projevy vždy schválit předseda vlády (třeba novoroční projev). Když chtěl Masaryk napsat do novin svůj názor, musel tak učinit pod pseudonymem, stejně tak Beneš vydal na konci třicátých let svou knihu o vztazích s Německem pod jménem X. Přestože byl velmi "silným" prezidentem, kritizoval Václav Havel vlády jen v principiálních otázkách týkajících se kvality demokracie a občanských svobod (vzpomeňme tzv. rudolfinský projev nebo veto tzv. protidrogového zákona) a nikdy si nedovolil vetovat zákony ryze ekonomické, třeba daňové. Václav Klaus naproti tomu vetoval zákon, který měnil pravidla živnostenského podnikání. Nejhorší je ale jeho popírání zahraniční politiky vlády. Nejenže ji hlasitě kritizuje, ale dokonce prosazuje politiku přesně opačnou, a to nejen v Česku, ale i na zahraničních návštěvách. Poškozuje tak naši pověst v zahraničí. Jelikož je u nás vláda hot a prezident čehý, Pravda by se nedivila, kdyby nás v cizině přejmenovali na Kocourkov. Václav Klaus navíc svými činy popírá, co sám řekl v kandidátském projevu 15.1.2003:
    (...) prezident nesmí vytvářet protiváhu výkonné či legislativní moci. Od toho je tu vláda a parlament, od toho jsou tu voliči, kteří svým rozhodnutím vytváří tu či onu politickou situaci. Jen oni ji také mohou korigovat. (...) Právě proto, že nemáme ani prezidentský, ani poloprezidentský ústavní systém, bylo by nešťastné, kdyby autorita prezidentského úřadu vystupovala do oblastí, které jí z definice nepřísluší a v nichž by prezident permanentně soupeřil s vládou nebo parlamentem.
    Vítězí pravda? A zvítězí příště názor Pravdy, že na Hradě má sedět radši Pithart nebo Sokol? Ne. Zvítězí Václav Klaus nebo Miloš Zeman.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home