2.10.05

Češi z pohledu sousedů, sv. Václav zvláště

Hostem pořadu ČRo6 Hovory o nás a našich sousedech byl ve státní svátek 28.9.2005 historik Dušan Třeštík. Tady je shrnutí zajímavých myšlenek, které v programu zazněly. (Můžete si ho celý stáhnout kliknutím na titulek příspěvku.)

Zjednodušeně se dá říct, že český stát vznikl 28.9.929 asi v šest ráno, tj. vraždou Václava, resp. až za knížete Boleslava. Boleslav potom dal bratra kanonizovat a využil tak bratrovraždu k politickým účelům. Přijetí nového světce v celé Evropě bylo velice rychlé, o čemž svědčí i německá verze jeho jména Wenzel, v němž je ještě zachovaná nosovka "n", která v češtině už vymizela. K převodu do němčiny pravděpodobně došlo už v desátém století.
Dalšími "českými" světci známými ve světě jsou Cyril a Metoděj, sv. Vojtěch (to je "evropský světec") a tam, kam se rozšířil habsburský barokní katolicismus, stojí na mostech Jan Nepomucký (mohu potvrdit, s jedním jsem se fotil v belgických Brugách).
Protože u nás vznikal národ ze zdola, máme jiný pohled na dějiny než Poláci nebo Maďaři, kde byl víc výtvorem šlechty. I Poláci a Maďaři nás vnímají jako plebejce, v Maďarsku a Rakousku se k tomu ještě přidává výčitka, že jsme nevďečnící, kteří rozbili podunajskou monarchii.
Výklad dějin a jejich výuka se stále nepřekonatelně liší u jednotlivých evropských národů. Měli bychom se pokusit výklad alespoň trochu sjednotit, alespoň ve středoevropském prostoru, ale i celoevropsky. Překonání neshod ve výkladu minulosti by pomohlo i při řešení současných problémů.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home